Najveće „skupljalište“ bakterija u kućanstvu

Najveće „skupljalište“ bakterija u kućanstvu

Mnogi ljudi imaju krivu predodžbu od tome gdje u kućanstvu vreba najviše bakterija. Ovdje ćemo malo bolje pojasniti ovu temu.

Bakterije su posvuda. One su u zraku, u vodi, na nama. Većina njih je bezopasna, mnoge su čak i važne za život, ali neke mogu uzrokovati bolesti.

Ali u svakom kućanstvu postoje mjesta gdje se one najbolje osjećaju. Zato bismo trebali bolje paziti na ta područja i redovito ih čistiti.

Jedna zanimljiva činjenica: Upravo ona mjesta koja smatramo najčišćima su često pravi rasadnik bakterija, i obratno. Mnogi predmeti za koje mislimo da su prekriveni bakterijama su zapravo često relativno čisti. Većinu klica u kućanstvu nećemo naći, kako najčešće mislimo, u WC-u, nego u kuhinji. Pogledajmo to malo detaljnije.

Spužvice za pranje

Jedna od najvećih tvornica bakterija u kuhinji je spužvica za posuđe. Za to postoje dva razloga:

- Spužvice često tjednima ne mijenjamo jer nam se čini da su još čiste.

- Spužvice nude odlične uvjete za razmnožavanje bakterija, jer su često mokre i tople.

Za nekoliko sati može u jednoj jedinoj spužvici nastati više milijuna bakterija. Poseban problem je što se ponekad s tom spužvicom brišu namirnice. Mali ostaci ostaju u spužvi i tako sve počinje. Pa i tamo gdje praktički ne dopire zrak (u unutrašnjosti fine strukture spužve) odvijaju se procesi vrenja kada u to područje uđu ostaci jela.

Nije bezopasno

U spužvicama se često nalaze bakterije koje mogu uzrokovati mnoge različite bolesti: od kožne infekcije preko upale kostiju do otrovanja krvi (kada bakterije preko rane uđu u krvotok).

Rješenje

Postoje dvije mogućnosti kako se zaštititi od bakterija iz spužvica:

  • Zamjena
    Spužvice treba redovito mijenjati i to kada je spužvica prljava i kada se pomoću nje brišu ostaci hrane ili prljavština.
  • Pranje
    Svi koji su sada zabrinuti za okoliš, jer se baca tako mnogo spužvica, mogu odahnuti. Postoji i druga učinkovita metoda: oprati spužvicu u perilici rublja. Na 60 stupnjeva i korištenjem deterdženta niti jedna bakterija neće preživjeti. Ako ih se redovito pere spužvice se mogu koristiti dok se potpuno ne unište.

Daske za rezanje i ručnici

I ručnici su pravi rasadnici bakterija. Zato ih redovito mijenjajte i perite.

Mislite i na daske za rezanje i često ih perite. Pokazalo se odličnim imati dvije različite daske za rezanje. Jedna za pripremu sirove hrane i druga za ribu i meso.

Iako se često misli da su plastične daske bolje higijenske od drvenih, to ne mora biti tako. Urezi u plastičnu dasku ponovno se zatvaraju i tako se eventualne bakterije u tim urezima odlično razmnožavaju jer voda i deterdžent više ne dopiru u njih. Urezi na drvenoj dasci se ne zatvaraju pa ih je lakše oprati i ukloniti bakterije.

Hladnjak

U hladnjaku ima najviše bakterija. Puno više nego na zahodskoj dasci. Po kvadratnom centimetru površine u hladnjaku se nalazi u prosjeku više od 10 milijuna bakterija, a na zahodskoj dasci oko 100!

Uzroci toga:

Temperatura u hladnjacima je često previsoka. Ona ne smjela biti veća od 8 stupnjeva. Zatim tu je kondenzirana voda koja se stvara u hladnjaku. U njoj se nalazi većina bakterija.

Osim toga hladnjaci se rijetko čiste, a i onda mnogi čiste na krivi način.

Igrat ćete na sigurnu kartu ako sve namirnice u hladnjaku držite u posudama ili dobro zatvorene. Ono što je pokvareno treba odmah baciti, a hladnjak redovito čistiti.

Napomena: i drške kuhala za vodu te slavine su često prekrivene bakterijama jer se rijetko čiste.

Tuš

U kupaonici glava tuša nudi najbolje uvjete za razmnožavanje klica. To ćete spriječiti redovitim i temeljitim pranjem.

U silikonskim fugama tuš kabine bakterije žive kao bogovi u Francuskoj. Te fuge se smatraju najprljavijim mjestima uopće, a da nas zbune većinom izgledaju vrlo čisto. Ako se te fuge redovito čiste sredstvom na bazi octa i vrućom vodom, tada neće biti problema.