Pravilno čišćenje dnevne sobe

Pravilno čišćenje dnevne sobe

Mjesto na kojem se najviše zadržavamo je dnevna soba. I što je čišća to nam je tamo ljepše.

Dnevna soba je mjesto u kojem najčešće boravimo. U njoj primamo goste i u njoj tražimo udobnost i opuštanje. Zato je logično da želimo da bude čista.

Savjeti i trikovi za izbjegavanje prljavštine

Ovdje je nekoliko malih savjeta kako što manje čistiti – jer nitko baš ne voli čišćenje:

  • Pokrijte kauč: to je posebno praktično ako imate malu djecu ili kućne ljubimce. Vuneni pokrivači su odlični jer su jednostavni za održavanje.
  • Stol: Ako koristimo podmetače ili stolnjake, ne moramo svaki dan brisati stol.

Čišćenje dnevne sobe

Bolje je čistiti malo po malo, nego imati veliko čišćenje. U dnevnoj sobi obično ima puno stvari i veliko čišćenje dugo traje, što ne utječe baš pozitivno na motivaciju.

Regali i ostalo:

S regala i polica treba redovito uklanjati prašinu, kao i sa stvari koje se tamo nalaze npr. knjige, suveniri, slike itd. Za temeljito čišćenje regala potrebno je maknuti sve stvari i obrisati police vlažnom krpom.

Kada brišete prašinu s knjiga najbolje je koristiti veći suhi kist, jer se knjige ne smiju brisati vlažnom krpom.

Kod drugih predmeta prašinu ćete najbolje ukloniti pomoću vlažnog kista.

Kada je sve suho vratite predmete na police.

Neki usisavači imaju posebne nastavke. I pomoću njih možete dobro maknuti prašinu s regala.

Staklo i sjajni namještaj

Ono što obavezno morate imati za čišćenje je krpa s mikrovlaknima. Namještaj visokog sjaja može se čistiti sredstvom za čišćenje stakla ili mlijekom kako bi se uklonile razne mrlje, tragovi, otisci prstiju.

Staklo je najbolje prvo obrisati mekanom krpom.

Prozore je prvo potrebno oprati, a tek nakon toga raspršiti sredstvo za pranje stakla i obrisati.

Pažnja: namještaj visokog sjaja je vrlo osjetljiv. Zato je najbolje jednostavno koristiti odgovarajuće sredstvo za poliranje drvenih površina.

Televizor i slično

Kod čišćenja modernih televizora moramo biti vrlo pažljivi jer njihovi ekrani su vrlo osjetljivi. Koristite posebna, namjenska sredstva za čišćenje da ne oštetite ekran.

Za sve ostale elektronske uređaje vrijedi: obrisati mokrom krpom. Prije toga možete suhom krpom ukloniti najgrublju prašinu.

Nakon pranja nemojte zaboraviti obrisati suhom krpom.

Pod

Kako najbolje obrisati pod ovisi od kakvog je materijala.

Tepih: Za tepih se koristi usisavač. Mrlje se mogu ukloniti mješavinom od vode i praška za pecivo. Pažnja: nemojte ribati jer će mrlja ući još dublje u tkanje. Jednostavno stavite mješavinu na mrlju, ostavite da djeluje i lagano obrišite.

Laminat i parket: Kod ovih materijala je vrlo važno da ih se ne smije jako namočiti. Za njih treba koristiti samo vlažnu krpu.

PVC i pločice: Tu koristite univerzalna sredstva za čišćenje. Za čišćenje fuga među pločicama opet možete koristiti mješavinu od vode i praška za pecivo. Jednostavno nanesite, ostavite da djeluje i lagano obrišite.

Tapecirani namještaj i zavjese

Zavjese i dekore operite prema uputama. Zatim ih objesite dok su još malo vlažne. Tako ih nećete trebati peglati.

Presvlake za kauče, dvosjede i slično također operite u perilici rublja. Ako se presvlaka ne može skinuti isplati se kupiti posebne nastavke za usisavač. Pomoću njih se odlično uklanja prljavština.