Kako pravilno koristiti dezinfekcijska sredstva

Kako pravilno koristiti dezinfekcijska sredstva

Želimo li da površine i predmeti budu besprijekorno dezinficirani, moramo paziti na nekoliko stvari. Pogledajmo detaljnije:

Osnovno načelo

Osnovna smjernica za korištenje dezinfekcijskih sredstava je pravilno koristiti pravo sredstvo za pravu svrhu. Ako se ne pridržavamo tog pravila tada će učinak čišćenja biti polovičan, a u najgorem slučaju bakterije će postati otporne na dezinfekcijska sredstva. Zato treba biti oprezan i paziti na to koje sredstvo koristimo. Postoje sredstva koja bolje djeluju protiv bakterija a slabo protiv virusa (ograničeno antivirusno djelovanje) i takva koja djeluju protiv velikog broja virusa (antivirusna).

Tri osnovna pravila

Za najbolju primjenu dezinfekcijskih sredstava postoje tri osnovna pravila.

1. Sve poprskati

Dezinfekcijska sredstva djeluju samo tamo gdje ih se nanese. Zato treba površine i predmete detaljno poprskati. Kod šupljih predmeta i npr. crijeva za vodu savjetuje se čak da se cijeli urone u dezinfekcijsku otopinu.

Ako aktivni sastojci ne pokriju cijelu površinu koju želite dezinficirati, neće niti djelovati po cijeloj površini. Zbog toga se prije dezinfekcije mora ukloniti eventualna prljavština. To je najbolje učiniti vodom, jer neka sredstva za čišćenje stvaraju tanki sloj ispod kojeg su klice zaštićene od aktivnih sastojaka dezinfekcijskog sredstva.

2. Paziti na vrijeme djelovanja

Dezinfekcijska sredstva djeluju samo ako se pazi na preporučeno vrijeme djelovanja. Neke bakterije imaju „tvrdu koru“. Aktivnim sastojcima potrebno je jednostavno neko određeno vrijeme da prodru kroz tu „koru“ i tek tada bakterije postaju bezopasne. Zato uvijek pazite na preporučeno vrijeme djelovanja. Ako ne ostavite sredstvo dovoljno dugo tada se i ne može ukloniti 99,99% bakterija, virusa i gljivica.

Vrijeme djelovanja ovisi o svakom pojedinačnom sredstvu, tako da je potrebno pročitati upute za uporabu na etiketi proizvoda.

3. Pravilno doziranje

Dezinfekcijska sredstva su djelotvorna samo ako ih se pravilno dozira. Postoje sredstva u obliku koncentrata i sredstva koja su odmah spremna za uporabu. Ova druga sredstva se mogu odmah upotrijebiti, a koncentrate je prvo potrebno razrijediti. Pritom je važno paziti na točnost. Sredstvo ne djeluje ako je doziranje preslabo. S druge strane, ako se nanese previše sredstva ono može oštetiti materijale i površine.

Morate biti vrlo pažljivi. Poneki koncentrati su tako jaki da mogu izgristi površinu ako ih slučajno prolijete po površini.

Dodatni savjeti

Sada, kada ste upoznati s osnovnim pravilima korištenja dezinfekcijskih sredstava, želimo Vam dati još nekoliko savjeta.

Pazite na rok trajanja proizvoda

Većina dezinfekcijskih sredstava ima svoj rok trajanja. Ako ih koristite nakon roka trajanja više nije sigurno hoće li željena površina biti u potpunosti dezinficirana.

Zbrinjavanje sredstva

Molimo Vas da pazite na pravilno zbrinjavanje dezinfekcijskog sredstva. Sredstvo se ne smije baciti u WC ili umivaonik jer ima sastojke koji bi, u slučaju krivog zbrinjavanja, mogli znatno naštetiti okolišu.

Da biste smanjili zagađivanje okoliša, možete koristiti ekološka dezinfekcijska sredstva koja nudimo u Ecosplendo trgovini.

Papirnati ručnici

Kod dezinfekcije koristite uvijek papirnate ručnike umjesto krpa za čišćenje. Njih možete nakon brisanja jednostavno baciti. Ako ipak koristite krpu, operite ju odmah nakon čišćenja na najmanje 60 stupnjeva.

Nikad nemojte koristiti istu krpu za različita područja (kuhinja, kupaonica, WC), jer može doći do širenja bakterija.