Kako pravilno čistiti kupaonicu?

Kako pravilno čistiti kupaonicu?

Čišćenje je za većinu ljudi mrski, ne baš zabavni posao. Da bi to obavili brže i da čistoća dulje traje pripremili smo nekoliko savjeta. Danas: kupaonica

Kupaonica se u svakoj kući i svakom stanu vrlo intenzivno koristi. Osim toga to je vrlo vlažno područje zbog čega su higijena i čistoća još važnije.

Nažalost, rezultati čišćenja traju kratko. Vrlo brzo opet vidimo naslage kamenca – kupaonica je prljava i neuredna.

Na što treba paziti

U kupaonici se umivaonik, kada, tuš-kabina i WC koriste puno puta na dan. Čistoća i higijena su na ovim područjima vrlo važni. Čišćenje jednom tjedno većinom nije dovoljno – posebno kada želimo da vizualno izgleda čisto. Jedan jednostavan način da to postignemo je da tuš, kadu i umivaonik obrišemo suhom krpom. Prednost: to traje samo jednu, dvije minute, ali je vrlo djelotvorno. Bakterije trebaju vlažno okruženje da bi se razmnožavale. A na ovaj način to sprječavamo. A osim toga kupaonica dulje ostaje čista jer se smanjuje nakupljanje kamenca.

Ogledalo je glavno

Ogledalo je nažalost često kolateralna žrtva. Kod pranja ruku, zubi ili kod slaganja frizure uvijek nešto završi na njemu. I vodena para se „lijepi“ na ogledalo i nastaju mrlje. Hoće li nam kupaonica izgledati čisto uvelike ovisi o ogledalu. Zato ga treba redovito obrisati krpom s mikrovlaknima.

Ocat je zakon!

S dobrim sredstvom na bazi octa ne možete pogriješiti. Upravo suprotno: on će Vam olakšati čišćenje. Kao prvo u njemu nema kemijskih aditiva, a kao drugo on je savršeno sredstvo protiv kamenca i mrlja od urina. I što je također jako važno, ocat ubija bakterije.

Sito u odvodu

Obično plastično sito preko otvora za odvod učinkovito zaustavlja otpale dlake. Nakon tuširanja jednostavno ga obrišite papirnatim ručnikom i odvod se neće opet tako brzo začepiti.

Sistem za uštedu vremena

Sada znamo kako će naša kupaonica duže ostati čista. Pozabavimo se sada pitanjem kako da uštedimo vrijeme kod čišćenja. To se može relativno jednostavno postići ako imamo dobar sistem. Logično: ako uvijek čistimo istim redoslijedom, ne moramo uvijek razmišljati o tome kako i kada. Ovdje je rutina koju predlažemo:

  • Nanesite sredstvo za čišćenje u školjku i ostavite da djeluje.
  • Pospremite sve što Vam smeta kod čišćenja (kanta za smeće, vaga i sl.)
  • Sada pomoću sredstva za čišćenje s octom ili limunom i krpom s mikrovlaknima operite umivaonik, tuš-kabinu, kadu, slavine, vrata od tuš-kabine i pločice. Zavjese za tuširanje treba jednom mjesečno oprati u perilici rublja. Očistite i odvode.
  • Zatim obrišite prašinu s polica i bacite prazne bočice i ambalažu.
  • Operite ogledalo sredstvom za staklom i čistom krpom.
  • Sada se vratite na školjku. Unutarnji dio operite pomoću četke. I vanjsku stranu je potrebno oprati. (Važno: Koristite krpu za čišćenje koju ćete nakon čišćenja odmah staviti u koš s rubljem koje se kuha i koju ne smijete više koristiti prije nego se opere u perilici.) Zatim jednostavno isperite.
  • Pometite pod i operite ga mokrom krpom.
  • Kada je pod suh vratite predmete koje ste maknuli. Gotovo.