Limunska kiselina - multitalent u kućanstvu

Limunska kiselina - multitalent u kućanstvu

Trenutno se uvelike budi svijest o ekološki prihvatljivijem načinu života, ne samo kada je riječ o hrani, odjeći ili kozmetici, već se i sredstva za čišćenje također razvijaju u smjeru blažih i prirodnijih proizvoda. Kemijska su sredstva za čišćenje štetna za okoliš, a umjesto dugog popisa sastojaka, često je dovoljan samo jedan provjereni proizvod za kućanstvo - limunska kiselina - nudi vrlo jednostavnu i univerzalnu opciju za širok raspon primjena u kućanstvu i izvan njega. Praktična alternativa je višenamjenska, vrlo učinkovita te po ničemu ne zaostaje u usporedbi s konvencionalnim sredstvima za čišćenje.

Ali što je zapravo limunska kiselina i što trebate uzeti u obzir kada je koristite?

Limunska kiselina je jedna od najčešće korištenih voćnih kiselina na biljnoj bazi i kruta je tvar u prahu koja je topiva u vodi, bezbojna i biorazgradiva. Prije više od 200 godina, limunsku kiselinu izolirao je iz limuna njezin otkrivač Carl Wilhelm Scheele, dajući joj dobro poznato ime. Najviše je ima u jabukama, kruškama i bobičastom voću, ali i u nekim četinjačama i posebnim vrstama gljiva.Čak i naše tijelo proizvodi limunsku kiselinu kao međuprodukt metabolizma ugljika i masnih kiselina.
Česta područja primjene uključuju hranu u obliku aroma ili konzervansa. No, limunska kiselina također otkriva svoju moć u ulozi sredstva za čišćenje - predstavlja univerzalno primjenjivč, impresivno i nadasve učinkovito riješenje za probleme u kućanstvu.

Ali oprez! Naizgled neupadljiva tvar ipak je kiselina. Stoga, budite oprezni s dozom i izbjegavajte kontakt očima!
Ako imate osjetljivu kožu, preporučamo nošenje gumenih rukavica!

Praktični savjeti za korištenje limunske kiseline u domu

1) Klasika protiv kamenca
Jednostavno očistite dosadne bijele tragove kamenca na glavi tuša i na slavinama za vodu ili kamenac koji se već nakupio u kuhalu za vodu. Bilo u kuhinji, u kupaonici ili za uklanjanje hrđe - svestrani talent limunska kiselina posvuda čini čuda i ostavlja svjež miris citrusa.

A ovo je jednostavno:

  • Za aparate za kavu, kuhala za vodu i slično: Pomiješajte 3 žlice limunske kiseline s 1 litrom vode i ulijte u odgovarajući uređaj. Malo zgrijte kako bi otopina postala mlaka, inače će toplina smanjiti snagu čišćenja. Kako vaša jutarnja kava ne bi imala okus limuna, uređaj ponovno isperite vodom.
  • Za kupaonske armature i slavine: Pripremite otopinu vode i kiseline (kao što je gore opisano), ulijte u bocu s raspršivačem i dobro protresite. Ako više volite drugačiji miris, slobodno umiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja! Zatim poprskajte, ostavite da kratko djeluje, isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.
  • Za perilice posuđa i rublja: Stavite 7-8 žlica limunske kiseline izravno u prazan uređaj i odaberite ciklus ispiranja na srednjoj temperaturi (maksimalno 40 stupnjeva).

Napomena: Limunska kiselina se može koristiti na mnogo načina, ali bazni metali kao što je aluminij nisu otporni na kiseline i stoga se mogu oštetiti!

2) Jeftino višenamjensko sredstvo za čišćenje
Kad lonac malo zagori, juha prska u mikrovalnoj pećnici ili umak proključa u pećnici - nema problema! Pomiješajte žlicu limunske kiseline u toploj vodi, tretirajte njome zahvaćena područja i zatim sve isperite čistom vodom.

  • Za tvrdokornu prljavštinu kao što su zagorjeli lonci ili tave, zakuhajte mješavinu, ostavite da djeluje i dobro isperite.
  • U slučaju prljavih pećnica ili mikrovalnih pećnica, nakon čišćenja nakratko zagrijte uređaje do maksimalno 100 stupnjeva.

Kamenac i ostaci na saksijama ili vazama također se mogu vrlo jednostavno očistiti: 3 žlice limunske kiseline stavite u kantu mlake vode, ostavite predmete u mješavini da djeluje preko noći, a sljedeće jutro očistite i temeljito isperite.

3) Kristalno čisto
Zajedno s alkoholom i vodom, limunska kiselina tvori izvrsno sredstvo za ispiranje perilice posuđa za pojačavanje sjaja, koje istovremeno sprječava naslage kamenca iz tvrde vode u uređaju. Otopite 40 g limunske kiseline u 100 ml tople vode i dodajte 150 ml medicinskog alkohola. Dobro promješajte i vaše je DIY sredstvo za čišćenje bez mrlja spremno.

4) DIY odstranjivač mrlja
Čak i nakon pranja, košulje i bluze često imaju žućkaste mrlje na ovratniku ili u području pazuha. Kako biste se i dalje osjećali ugodno u svojoj apsolutno omiljenoj odjeći i kako biste se riješili dosadnih mrlja od znoja i dezodoransa, preporučuje se učinkovit tretman vodenom otopinom limunske kiseline:
Potopite odjeću nekoliko sati u mješavini limunske kiseline i vode (10-15 g kiseline na litru vode), a zatim perite u perilici kao i obično.
Napomena: Limunska kiselina ima učinak izbjeljivanja i prikladna je samo za bijelo rublje!
Neugodne mrlje od dezodoransa uglavnom su uzrokovane dezodoransima koji sadrže aluminij. Stoga koristite prirodne proizvode bez aluminija!

5) Za nebesko meko rublje
Ne samo s kozmetičkim proizvodima, već i kod odjeće, važno je obratiti pažnju na to što stavljamo na kožu, pogotovo na osjetljivu. Deterdženti i omekšivači tu nedvojbeno igraju veliku ulogu. Uz pomoć limunske kiseline očuvan je prirodan osjećaj na koži, a tvrdokorna nečistoća temeljito se uklanja s odjeće.
Otopite 5-6 žlica limunske kiseline u 1 litri vode i dodajte 2 dozirne kapice u pretinac za omekšivač za svako pranje!
Napomena: limunska kiselina ima učinak izbjeljivanja i prikladna je samo za bijelo rublje!

6) Četkajte, isperite, gotovo - mirisno sredstvo za čišćenje WC-a!
Takoo je jednostavno kao što zvuči: u WC školjku rasporedite oko tri žlice limunske kiseline, ostavite da djeluje, kratko utrljajte četkom i zatim isperite. Mrlje se jednostavno uklanjaju, a dobivate i citrusnu svježinu.

Za čistoću i održivost!
Ovim savjetima možete si uštedjeti čitav niz skupih sredstava za čišćenje i kemijskih aditiva za čišćenje i tako zaštititi svoje zdravlje, okoliš i svoj novčanik.
Isprobajte i uvjerite se u prirodni univerzalni proizvod!
Limunska kiselina

Usput: limunska kiselina se ne koristi samo za čišćenje, možete je pronaći i u mnogim kozmetičkim proizvodima i namirnicama. Mogućnosti su bezgranične.