Pametna ušteda energije u kućanstvu

Pametna ušteda energije u kućanstvu

Dok sve oko nas postaje sve skuplje, cijene energenata vrtoglavo rastu, a klima stenje pod velikim pritiskom posljednjih godina, mnogi se pitaju - kako ja mogu dati svoj doprinos i poboljšati vlastitu energetsku potrošnju?
Uz naše savjete za uštedu energije u kućanstvu dobro ćete prebroditi energetsku krizu – što je dobro i za okoliš i za vaš novčanik!

1.) Wash going on?
U današnje vrijeme deterdženti već imaju tako dobru moć pranja da sa sigurnošću možete bez pretpranja - na temelju tri ciklusa pranja tjedno možete lako uštedjeti do 35 kilograma CO₂ i 15€ godišnje.
Perilice s pola punjenja troše istu količinu vode i struje kao i pune, stoga uvijek napunite svoju perilicu najbolje što možete i, ako je moguće, odaberite Eco način rada - to traje duže, ali troši manje vode i struje te postiže iste rezultate čišćenja kao i drugi programi.
Također možete učinkovito smanjiti potrošnju energije odabirom prave temperature pranja: s učinkovitim deterdžentom, malo do srednje zaprljano rublje besprijekorno je čisto već i na temperaturi pranja od 30°C do 40°C. U usporedbi s pranjem na 40°C do 60°C, možete očekivati uštedu energije od 35 do 40%!
Perete li i posteljinu i ručnike na 60°C umjesto na 90°C, i tu možete znatno uštedjeti jer pranja na 60°C troše upola manje struje od onih na 90°C, a sasvim su dovoljna za osiguranu higijenu i čistoću.
Dakle, već ako malo smanjite temperaturu, to čini veliku razliku!

Poseban trik za kraj: Ako tvrdokorne mrlje na tekstilu prethodno tretirate snažnim, ekološkim sredstvom za uklanjanje mrlja, riješit ćete se prljavštine u samo jednom pranju!

2.) Dry, dry Baby – pravilno osušite rublje
Iako iznimno praktičan pomoćnik u kućanstvu, sušilica je ogroman potrošač energije - u usporedbi je sušenje rublja na stalku klasičan način koji na jednostavan način omogućuje uštedu. Isplanirajte svoj tjedan unaprijed i rasporedite pranje rublja tako da odgovara vašim planiranim aktivnostima, tako da ne morate spontano sušiti rublje i tako izbijegnite korištenje sušilice.
Ako prije pranja rublja odaberete opsežni program centrifuge, vaše će se rublje nakon toga još bolje sušiti na zraku. Ako izbjegnete korištenje sušilice, ne samo da možete uštedjeti do 385 kilograma CO₂, već i do 180€ godišnje.
Za sve koji ne mogu bez sušilice, pripremili smo nekoliko dodatnih savjeta: Ako je moguće, pri kupnji se odlučite za sušilicu s toplinskom pumpom jer ona troši do 70% manje električne energije od kondenzacijske sušilice. Obratite pozornost i na klasu učinkovitosti te odaberite klasu B ili neku iznad nje. Slično kao i kod perilice rublja, sušilicu biste trebali uključiti samo kada je potpuno napunjena.

Pravi insajderski savjet koji mnogi korisnici sušilica rublja ne znaju: prirodne kuglice za sušilicu mogu se koristiti do tisuću ciklusa sušenja, rahljaju rublje tijekom sušenja, omogućuju bolju cirkulaciju zraka i time skraćuju vrijeme sušenja za do 40% - prirodan način uštede velike količine energije!

3.) Pranje suđa - čovjek ili stroj?
Uobičajena je zabluda da je ručno pranje posuđa energetski učinkovitije od korištenja perilice posuđa - ako posuđe prethodno ne isperete pod mlazom vode i napunite perilicu posuđa do kraja, perilica je zapravo učinkovitija!
Uglavnom vrijedi sljedeće: s odgovarajućim tabletama za pranje posuđa, normalno zaprljano posuđe je higijenski čisto na 30°C - 50°C! Budući da perilice posuđa troše najviše energije za zagrijavanje vode za pranje, već ovom malom promjenom možete uštedjeti.
Ako vaša perilica posuđa ima Eco način rada, svakako ga koristite - potrebno je malo duže, ali se stvarno isplati u pogledu računa za struju.
Mnogi smatraju da je perilica posuđa mjesto čistoće, no u njoj se brzo nakuplja kamenac, ostaci hrane i masnoće, što ne samo da nije higijenski već smanjuje i učinkovitost perilice posuđa. Tome se možete učinkovito suprotstaviti redovitom uporabom sredstava za čišćenje strojeva.
Sito za ostatke može postati i pravi gutač energije! Ako se tamo nakupi previše ostataka hrane, može se začepiti, zbog čega će perilica posuđa koristiti više energije za ispumpavanje vode. Redovitim čišćenjem možete uštedjeti puno električne energije i pustiti da vaš stroj ponovno zablista u novom sjaju.

4.) Oprez kod kamenca!
Svakodnevno koristimo mnoge kućanske aparate: aparat za kavu ujutro nam pomaže da se razbudimo, perilica posuđa za nas odradi mnogo zamornog posla, dok nam perilica rublja i glačalo omogućuju da nosimo savršeno čistu i urednu odjeću. Svi znamo da ove zgodne uređaje treba redovito čistiti od kamenca, ali iskreno – tko se toga zapravo drži...?
No, ako želite uštedjeti energiju, ovaj vam jednostavan savjet može uvelike pomoći, jer uređaji s kamencem troše više energije! S prirodnim sredstvima za uklanjanje kamenca, dosadni kamenac uklanja se u tren oka i pritom ne trošite nepotrebnu energiju na svakodnevne kućanske poslove.
Dodatni savjet za uštedu energije: kuhanje vode u (dekalcificiranom ;) ) kuhalu za vodu učinkovitije je od kuhanja na električnom štednjaku!

5.) Čovijekov najbolji prijatelj – hladnjak
Većina hladnjaka postavljena je mnogo hladnije nego što je potrebno - općenito je postavljanje 1 ili 2 na većini hladnjaka dovoljno za hlađenje hrane. Ispravnim skladištenjem hrane, na primjer u ekološki prihvatljivim omotima od pčelinjeg voska, i odabirom pravog odjeljka, možete optimalno iskoristiti potencijal svog hladnjaka:
Postoji temperaturna razlika do 6 stupnjeva između različitih odjeljaka hladnjaka, pri čemu je gornji odjeljak topliji.
Na oko 8 °C, gornji odjeljak idealan je za spremanje sira, ostataka i sirove šunke. Srednji odjeljak je oko 5 °C, zbog čega ja najpogodniji za mliječne proizvode kao što su jogurt, svježi sir, vrhnje i mlijeko. Najniži odjeljak je najhladniji je s temperaturom na oko 2°C. Tu biste trebali čuvati ribu, meso i druge kvarljive namirnice.
U odjeljcima za svježinu, koji su od ostalih odjeljaka odvojeni staklom, temperatura je oko 8 °C, pa su idealni za voće poput bobičastog voća i trešanja, kao i povrće poput zelene salate, gljiva i mrkve.
Kako biste održali optimalnu temperaturu, pustite vruću hranu da se ohladi prije nego je stavite u hladnjak - hlađenje toplih namirnica troši nepotrebnu energiju i stvara kondenzaciju. Također ne biste trebali ostavljati vrata hladnjaka predugo otvorena kako biste izbjegli ulazak topline i vlage - tako ćete uštedjeti struju, a i zamrzivač će bolje funkcionirati.
Također biste trebali redovito odleđivati navedeni odjeljak za zamrzavanje, jer višak leda povećava potrošnju energije, a odjeljak za zamrzavanje može raditi mnogo učinkovitije bez viška leda - to također možete kombinirati s čišćenjem hladnjaka, tako da vaša hrana bude čuvana u higijenskim uvjetima.

Često su samo male promjene te koje imaju veliki učinak - ako primijenite naše savjete za uštedu energije, ne samo da možete malo rasteretiti okoliš, već možete i smanjiti troškove energije!