Svatko griješi (kod čišćenja) - savjeti za profesionalce i početnike u čišćenju!

Svatko griješi (kod čišćenja) - savjeti za profesionalce i početnike u čišćenju!

Održavati svoj dom čistim i urednim često nije tako jednostavno. Pogotovo kada nedostaje vremena, rutine ili znanja. Bez obzira na to jeste li uselili u svoj prvi stan ili ste iskusni u čišćenju, čak i samoprozvani profesionalci za čišćenje mogu naučiti nešto novo s ovim savjetima. Dakle: čitajte i učite!

Savjet br. 1: Pravi redoslijed
Čišćenje uvijek započnite brisanjem površina i stolova, jer se na taj način na kraju istovremeno mogu usisati prašina, mrvice i dlačice u jednom koraku.
Dobar podsjetnik je ovdje: Čistite od vrha do dna!

Savjet br. 2: S za Sjaj
Na prvi pogled ovaj bi trik mogao zvučati pomalo smiješno, ali korištenjem prave tehnike brisanja uštedjeti ćete mnogo truda i vremena. Budući da se uz dobro poznato "kretanje s lijeva na desno", čestice prljavštine distribuiraju, a ne uklanjaju. Zakrivljeni S-oblik je ovdje učinkovitiji - preskočite višestruko brisanje i istovremeno aktivirate svoje moždane stanice! :-)

Savjet br. 3: Bakterije ne čekaju!
Gotovo svi znaju situaciju: nakon večere brzo operete suđe, obrišete stol i očistite štednjak prije nego što odete na zasluženi odmor ispred televizora. Ugodnosti radi, za sve se koristi samo jedna spužva koja onda završi u sudoperu i tu ostaje preko noći...
Obratite pažnju na svoja pomagala i alate! Kao što postoje različita sredstva za čišćenje za različite površine i predmete, trebali biste nabaviti i sustav za spužve i krpe. Koristite posebnu krpu za svaku sobu i spriječite širenje bakterija i klica po stanu!
Važno! Kombinacija ostataka hrane i vlage stvara posebno hranjivo tlo za bakterije, koje ne samo da šire odvratan miris, nego u najgorem slučaju mogu biti i patogene. Kako klicama i bakterijama ne biste dali šanse, perite svoje alate i pomagala (barem jednom tjedno) na najmanje 60°C u perilici rublja ili u perilici posuđa !

Savjet #4: Eeewww - što to smrdi?
Nije čisto sve što sja! Jer čak i ako se čini da su rublje ili suđe besprijekorni, na njima se mogu skupljati neugodne klice. Zato zapamtite: čak i navodno čiste uređaje kao što su perilice rublja i perilice posuđa treba redovito čistiti! Možda se sjećate našeg posljednjeg posta na blogu "Limunska kiselina - multitalent u kućanstvu" ? Tamo ćete saznati kako jednostavno, brzo i jeftino ponovno očistiti kućanske aparate.
Govoreći o uređajima: usisavač je tu i tamo više hvatač prašine. Jer naš popularni pomoćnik u čišćenju uvelike nam olakšava život, ali se na uređaju i u njemu skuplja i mnogo prljavštine. Umjesto miješanja i širenja stare prašine po stanu, jednostavno očistite kućište i filter krpom od mikrovlakana!

Savjet #5: Velike i male žlice
Pribor za jelo stavlja se u košaru perilice posuđa okrenut prema gore – mit koji se prenosi generacijama i nije u potpunosti istinit. Ova uputa je sasvim logična da se zupci vilica ne zahvate ili savijaju. Međutim, noževe i žlice treba postaviti nasuprot jedno drugome kako bi se izbjegao dobro poznati položaj žlice, tj. da leže jedna u drugoj. Na taj se način pribor čisti temeljito, a vaša će jela svaki dan zasjati u novom sjaju!

Savjet #6: Ogledalce, ogledalce...
Također, čišćenje ogledala i prozora nije nužno jedan od najpopularnijih zadataka u planu čišćenja, jer čak i ako neki proizvođači sredstava za čišćenje jamče „rezultat bez mrlja“, uvijek postoji nekoliko pruga na staklu i čišćenje postaje prava muka... Ali koji je zapravo smisao?
Ovdje se može kriviti vrijeme, jer kada sija sunce, stakla se zagrijavaju, a vlaga iz vode i sredstva za čišćenje ispari brže nego što ih možete obrisati. Dakle, najbolje vrijeme za čišćenje prozora je kasno poslijepodne ili navečer i kada je temperatura ispod 20°C.

Savjet #7: Savjeti za čišćenje WC-a
Zna se da je Wc jedan od bakterijama najbogatijih mjesta*, no i tu imamo korisne savjete!

Četku za WC školjku nemojte stavljati u držač odmah nakon čišćenja, već je ostavite da se kratko osuši. Na taj način se klice ne mogu razmnožavati i izbjegava se neugodan miris. Važno: redovito mijenjajte četku!
Zatvorite poklopac WC školjke prilikom ispiranja! Zbog strujanja vode, kapljice s bakterijama mogu neprimjetno dospjeti u zrak i taložiti se u higijenskim potrepštinama kao što su četkice za zube, češljevi za kosu itd. Fuj!

* S prosječno 3.000 bakterija na 1 četvorni centimetar, WC daska se nalazi iza hladnjaka (cca. 11.000), kvaka na vratima i prekidača za svjetlo (cca. 7.000), dasaka za rezanje (cca. 6.000) te mobilnih telefona i PC tipkovnica (cca. 4000).

Savjet #8: Pas i gospodar
Čovjekov najbolji i ujedno najdlakaviji prijatelj također voli ostaviti trag na podu i kauču. Kako se sitne dlačice ne bi raširile posvuda, preporučljivo je prvo pomesti metlom, a zatim upotrijebiti nastavak za usisavanje presvlake - i za pod. Na taj način možete doći čak i do skrivenih mjesta u kutovima i na sofi.

Savjet: Pročitajte upute za čišćenje!
Bilo da se radi o novoj polici za knjige, vašoj omiljenoj stolici za maženje ili nedavno kupljenoj opremi - nakon uspješne montaže ili ugradnje, priložene upute za uporabu obično se odmah zbrinjavaju. Ali čekajte! Prije nego upute završe u otpadu od papira, fotografirajte ih ili zapišite savjete za čišćenje! Na taj način možete uštedjeti eksperimente i dugotrajne avanture čišćenja te uživati u učinkovitoj čistoći i većoj fleksibilnosti u svom novčaniku.

Dakle, vidite, čišćenje je također znanost za sebe – isprobajte naše savjete i tko zna, možda ćete u budućnosti krenuti s čišćenjem s malo više radosti i motivacije!