Ispravno doziranje deterdženta

Ispravno doziranje deterdženta

Rublje u ormaru čudno miriše, možda čak i užeglo? Svježe je oprano i trebalo bi mirisati! Što se dogodilo?
Razlozi za to mogu biti različiti: previše rublja u bubnju jednako je moguće kao i pogrešno doziranje deterdženta - jer i previše i premalo može dovesti do neugodnih mirisa.

Predoziranje deterdženta

Svatko tko misli da višak deterdženta dovodi do posebno čistog rublja razočarati će se. Nažalost to nije slučaj! Previše deterdženta nije uvijek odmah očito, čak i ako ga ponekad možete jasno vidjeti od pretjeranog stvaranja pjene tijekom procesa pranja. Često možete osjetiti miris tek kasnije.

Ako se koristi previše deterdženta, nema dovoljno čestica prljavštine ili masti koji se mogu vezati za prisutne tenzide - aktivnih tvari za pranje. Ove mnoge nevezane molekule tenzida ostaju u tekućini za ispiranje i talože se u rublju jer se ne mogu potpuno isprati. Nakon sušenja potrebno je neko vrijeme da se te molekule organskog tenzida razgrade. Ovaj proces raspadanja stvara neugodan, užegao miris - čak i ako se rublje pere i glača ili stoji u ormaru.

Premalo deterdženta

Čak i ako netko može pomisliti da je manje više, griješi. Premale doze također mogu uzrokovati neugodne mirise u rublju i ormaru, jer rublje neće biti potpuno čisto. Ako se koristi premalo deterdženta, neće biti dovoljno molekula površinski aktivnih tvari koje mogu vezati prljavštinu ili masnoću te ih skinuti s odjeće: Otopina deterdženta je preslaba. To znači da prljavština ostaje u vodi za pranje i taloži se u tekstilu tijekom procesa ispiranja. Tijekom procesa raspadanja na suhom rublju tada se također stvara neugodan miris.

Doziranje nije znanost

Ispravna količina deterdženta nije nuklearna fizika i može iti stvanro jednostavno ako se pridržavate nekoliko pravila. Svaki proizvođač na svom pakiranju deterdženta nudi upute za doziranje koje obično uzimaju u obzir količinu rublja, tvrdoću vode i stupanj zaprljanosti. Trebali biste se držati tih uputstva. U tom kontekstu, osobito je korisno znati koji stupanj tvrdoće ima voda u regiji - to je bitno za pravilno doziranje. Također je važno da perilica rublja nije napunjena do vrha jer tada otopina deterdženta ne može optimalno cirkulirati i rublje se ne ispire nakon ispiranja. Osim toga, previše rublja može dovesti do nedovoljne doze deterdženta.

Opće pravilo: manje je bolje - manje rublja! Budući da je manje rublja u bubnju, potrebno je koristiti manje deterdženta. To također olakšava doziranje.

Kako biste osigurali da je rublje pravilno isprano i na taj način čisto, možete uključiti i dodatni ciklus ispiranja - to je moguće s gotovo svim perilicama rublja. Druga mogućnost je ispiranje rublja. Ovo je blago kiselo, pomaže ispirati ostatke deterdženta i neutralizira rublje. U isto vrijeme boje se osvježavaju.