Pravilno odvajanje smeća

Pravilno odvajanje smeća

Odvajanje smeća zapravo nije teško - ali svejedno se uvijek postavljaju pitanja. Pogledajmo ovdje najvažnije točke odvajanja smeća. No prvo evo odgovora na jedno drugo pitanje:

Zašto uopće odvajati smeće?

Odgovor na to je prilično jednostavan. Ako odvajamo smeće, to koristi okolišu, a u konačnici i nama ljudima. Recikliranje ima puno potencijala, ali samo ako pravilno odvojimo svoj otpad, ono može funkcionirati i mi možemo zaštititi okoliš. Dobro odvojeni otpad pomaže postrojenjima za sortiranje da rade optimalno i da se dobije što više sekundarnih sirovina. U tom procesu se koristi manje energije nego u proizvodnji, štite se vodni resursi i tlo i emitira se manje CO2.

Što ide u žutu kantu / žutu vrećicu?

U te se spremnike stavljaju plastične boce i kartoni za piće (tetrapak), kao i sva vrsta plastične ambalaže, na primjer, od sredstva za čišćenje kućanstva, od hrane, proizvoda za osobnu njegu, stiropor ... Dakle, uglavnom se radi o ambalažnom materijalu. U žutom spremniku nema mjesta za uporabne predmete od plastike, npr. stare četkice za zube ili upaljači, CD-i, DVD-i, plastične igračke, izolacijski materijali za izgradnju kuće ...

Zašto se mora odvajati obojeno i bijelo staklo?

Razlog tome je jednostavan: radi se o boji. Jedna obojena boca, npr. boca šampanjca koja završi zajedno s bijelim staklom može obojiti do 500 kg bezbojnog stakla. To staklo se tada, naravno, više ne može koristiti. U suprotnom slučaju, situacija nije tako tragična. Ako bijelo staklo završi zajedno s obojenim staklom, to ne stvara veće probleme. Dakle: uvijek pazite da obojeno staklo (uključujući i lagano obojeno staklo) ne završi u posudi s bijelim staklom.

U staro staklo ne spadaju keramika, porculan, igračke, žarulje, stakleno posuđe i boce od lijekova. Bočice od lijekova treba odnijeti u ljekarnu, jer se lijekovi ubrajaju u problematične tvari, a u staklenim bočicama još može biti ostatka lijeka.

Stari papir

Otpadni papir uključuje sve vrste papira, dakle novine, časopise, knjige i sve vrste kartona. Važno je da kutije uvijek budu spljoštene ili presavijene. To štedi prostor. Papirnate maramice, iskorištene salvete i fotografije nisu dio otpadnog papira.

Metal ide u plavi kantu

Ovdje biste trebali odložiti samo ambalažu od metala (željezo, aluminij), limenke svih vrsta, aluminijsku foliju, poklopce za jogurt ... Važno je da se limenke uvijek isperu. Imate li npr. stare limenke za boju s ostacima boje, tada one ne idu u plavu kantu, već kao poseban otpad. Odlaže li se sitni metal poput čavala, žica ili lonaca u plavi kantu to ovisi o lokalnim propisima. U takvom slučaju najbolje je informirati se u općini.

Recikliranjem metala, posebno aluminija, svake se godine uštede ogromne količine sirovina i energije. Dakle, recikliranje se ovdje zaista isplati.

Što spada u organski otpad, a što ne

Sav otpad koji se može kompostirati treba ići u kantu za biootpad. To uključuje ostatke voća i povrća, stari kruh, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja, kosu, drveni pepeo kao i cvijeće, pokošenu travu, grane, lišće ili piljevinu (od nelakiranog drva).

Nikada ne stavljajte pelene, higijenske proizvode, obložene papire ili pijesak za mačke u organski otpad. Životinjski proizvodi poput kostiju, mesa ili mlijeka ne spadaju u organski otpad. Ulje za kuhanje također ne ide u biootpad.

Nije sve ostalo za ostali otpad

U ostali otpad ubraja se samo otpad koji se ne može reciklirati, ali je neopasan. To uključuje higijenske proizvode, fotografije, žarulje, vrećice za usisivač, najlonke, jako zaprljanu ambalažu ili pijesak za mačke.

Opasni proizvodi se nikada ne smiju odlagati u ostali otpad; oni idu u posebni otpad. Tu spadaju: baterije, lijekovi, štedne i LED žarulje, ulja, kemikalije i druge otrovne tvari. Takav otpad mora se odvesti na reciklažno dvorište. Nepravilno odlaganje opasnog otpada ogroman je teret za okoliš i može biti opasno i za nas ljude.